Változik az adatvédelmi szabályozás – az adatfeldolgozók alvállalkozó igénybevételi lehetősége

Adatvédelem 2013. június 11.

Ügyfeleink számára a kiszervezések során korlátozást jelent, hogy a kiszervezés keretében igénybe vett adatfeldolgozó az adatvédelmi szabályozás alapján nem vehetett igénybe további adatfeldolgozót (az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény (Info tv.) 10. § (2) bekezdés). A hivatkozott szabály akadályát képezte a kiszervezésnél az alvállalkozók vagy más teljesítési segédek kiszervezési tevékenységbe való bevonásának. Ez a gyakorlatban problémát jelentett különösen a személyes adatokat kezelő informatikai rendszerek üzemeltetése, a bérszámfejtéssel kapcsolatos feladatok vagy például az ügyfelek, partnerek részre küldendő jelentések (egyenlegközlők) megszemélyesítésének kiszervezése során. Ezeken a területeken egyébként általánosnak mondható gyakorlat az egyes részfeladatokra vonatkozóan a teljesítési segédek bevonása.
 
A 2013. július 1-jétől hatályos törvényi változás eredményeként az adatfeldolgozó a jövőben az adatkezelő rendelkezése szerint vehet majd igénybe további adatfeldolgozót. Az Info tv. szóban forgó 10. § (2) bekezdését az állami és önkormányzati szervek elektronikus információbiztonságáról szóló 2013. évi L. törvény 28. §-a módosította.
 
A jövőben tehát a kiszervezett tevékenységet végző az adatkezelő (például az őt megbízó pénzügyi szervezet) rendelkezése alapján teljesítési segédet is igénybe vehet.
 
Az ún. adatkezelési tájékoztatóban az adatfeldolgozókat meg kell jelölni és őket, valamint a rájuk vonatkozó egyes adatokat az adatvédelmi nyilvántartásban is fel kell tüntetni (Info tv. 20. § (2) bekezdés, 65. § (1) bekezdés).

Vissza a hírekhez