Dr. Kovács Zsolt

partner

Elsődleges szakterülete a biztosítási jog, és a nemzetközi szállítmányozási jogon belül a nemzeti és nemzetközi biztosítási jog.

Kovács Zsolt 1990-ben végzett az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán. 1991-ben a University of London Queen Mary and Westfield College-ban (UK Central European Legal Scholarship), majd 1993-ban Hágában a T.M.C Asser Institute-on folytatta tanulmányait. 2002-ben az Eötvös Loránd Tudományegyetemen biztosítási szakjogász végzettséget szerzett. 

Szakmai pályafutását a Magyar Hajózási Rt.-nél (Mahart) kezdte, 1991-től a piacvezető Hungária Biztosítónál (ma: Allianz) dolgozott mint jogi előadó, később mint jogtanácsos. 2000-ben a vállalat vezető jogtanácsosa lett. Tagja volt az Allianz Hungária Nyugdíjalap felügyelőbizottságának az 1996-os megalapításától, valamint az Allianz AG több nemzetközi munkacsoportjának. 2004-2006 között a Berke, Kovács, Molnár Ügyvédi Iroda tagja volt. 2006-ban tagként csatlakozott a Gárdos, Füredi Mosonyi, Tomori Ügyvédi Irodához.

Elsődleges szakterülete a biztosítási köz- és magánjog, a személybiztosítástól a jármű-, vagyon- és életbiztosításon át egészen az ipari és a viszontbiztosításig, és a biztosításközvetítőkkel kapcsolatos kérdésekig, valamint a nemzetközi fuvarozási és szállítmányozási jog. Tevékenysége magába foglalja a biztosítási szakterületen előforduló engedélyezési, felügyeleti, szerződéses és kártérítési ügyeket, a nemzetközi fuvarozás és szállítmányozás kapcsán elsősorban hazai és nemzetközi biztosítók képviseletében jár el felelősség- és szállítmánybiztosítási ügyekben. 

A biztosítási jog mellett jelentős tapasztalattal rendelkezik a rendszeres munkajogi tanácsadás területén és az ügyfelek munkajogi – elsődlegesen kártérítést érintő – perekben való képviseletében. Kiemelkedő elméleti és gyakorlati szaktudása van továbbá - valamennyi pénzügyi szektorra kiterjedően -a közvetítői piac működéséről és annak szereplőiről.

A Budapesti Ügyvédi Kamara tagja. A Rajnai Hajóregiszterek Nemzetközi Szövetsége Jogi Bizottságának tagja és a Magyar Jogász Egylet Biztosítási Jogi Szakosztályának (AIDA Magyar szekció) titkára. 

A biztosítási törvény kommentárjának szerkesztője és társszerzője, számos biztosítási szerződési joggal, felügyeleti és fuvarjoggal foglalkozó kiadvány, illetve szakcikk szerzője. 

Angolul beszél.